
Κάποιος θα απαντούσε ότι χρειάζεται μαγεία για να συμβούν αυτά. Ένας επιστήμονας μπορεί να χαμογελούσε ακούγοντας τον… Ίσως όμως έχουν κι οι δύο δίκιο, καθώς στην επιστήμη, όπως και στην μαγεία, αντικρίζουμε εντυπωσιακές εικόνες που αρχικά δε μπορούμε να εξηγήσουμε. Στις φυσικές επιστήμες, η απάντηση δε κρύβεται πίσω από κάποιο τρικ αλλά πίσω από μια βαθύτερη επιστημονική γνώση.
Έρευνες δείχνουν ότι από την βρεφική ακόμα ηλικία, τα παιδιά διαμορφώνουν τις πρώτες βιωματικές – νοητικές τους παραστάσεις, σχετικά με τις φυσικές επιστήμες. Κάθε παιδί έχει την αυθόρμητη τάση να πειραματίζεται με ό,τι έρθει σε επαφή και προσπαθεί να εξηγήσει οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του. Δημιουργώντας το εργαστήριο πειραμάτων, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν ακριβώς αυτές οι έμφυτες τάσεις και τα εσωτερικά κίνητρα του κάθε παιδιού για ανακάλυψη και πειραματισμό. Οι τάσεις και τα κίνητρα αυτά θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε τον επιστημονικό γραμματισμό τους μέσα από την υπόθεση, τον πειραματισμό και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Μέσα από την απενοχοποίηση των λανθασμένων υποθέσεων και μέσα από τη δημιουργία γνωστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις προυπάρχουσες γνώσεις των παιδιών και στα νέα δεδομένα που θα εισάγονται, τα παιδιά θα ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν, να πειραματίζονται, να ελέγχουν και να αξιολογούν καταστάσεις και παραμέτρους, αποκτώντας δεξιότητες και οξύνοντας την κριτική τους σκέψη, μέσα από την λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων .
Η δομή των δράσεων θα γίνει με τρόπο ο οποίος δε θα θέτει τα παιδιά σε ρόλο παθητικού παρατηρητή των πειραμάτων αλλά με τρόπο ο οποίος θα τους επιτρέπει να έχουν ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο,
μιας και θα τους δίνονται τα απαραίτητα υλικά για να πραγματοποιήσουν μόνα τους τα πειράματα, ακολουθώντας τις οδηγίες του παιδαγωγού βήμα – βήμα. Τα υλικά με τα οποία θα έρχονται σε επαφή τα παιδιά θα είναι πάντα ακίνδυνα. Σε καμία περίπτωση τα παιδιά δε θα πλησιάζουν υλικά τα οποία ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Η παρουσίαση των πειραμάτων θα σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών στο μέγιστο βαθμό, προσαρμόζοντας στην όλη παρουσίαση χιούμορ, ανατροπές και επιστημονικές “γκάφες” (δανεισμένα από την τέχνη του ανιματέρ – κλόουν). Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εργαστήριο το οποίο θα ικανοποιεί και θα ενθουσιάζει τα παιδιά, κάνοντας τα να ανυπομονούν για το επόμενο εργαστήριο.
Το εργαστήριο πειραμάτων θα πραγματεύεται διάφορες θεματικές ενότητες από το κόσμο των φυσικών επιστημών, όπως: α) πειράματα με τον αέρα, β) πειράματα με τον νερό, γ) πειράματα χημείας, δ) πειράματα μαγνητισμού, ε) πειράματα ηλεκτρισμού (κυρίως στατικού). Κάθε θεματική ενότητα θα απαιτεί 5-6 εργαστήρια για να ολοκληρωθεί. Σε κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχει συγκεκριμένη στοχοθεσία, πάνω στην οποία θα στηρίζεται η δομή των πειραμάτων. Η διάρκεια του κάθε εργαστηρίου είναι 45 – 60 λεπτά. Τα εργαστήρια έχουν εβδομαδιαίο χαρακτήρα και υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Απευθύνεται σε ομάδες παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών. Ο επιθυμητός αριθμός παιδιών είναι έως 20 ανά εργαστήριο. Το εργαστήριο πειραμάτων απευθύνεται κυρίως σε σχολεία και άλλες δομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως επίσης και σε σπίτια ή εξωτερικούς χώρους με μικρές ομάδες παιδιών. Δεν συνίσταται για παιδικά πάρτι.

Εισηγητής: Ζηκύρης Φίλιππος
Ο Φίλιππος Ζηκύρης είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών και τελειόφοιτος στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο :«Πρώτη αγωγή και Εκπαίδευση». Έχει εργαστεί για 3 χρόνια ως νηπιαγωγός σε σχολεία κι εργάζεται επί σειρά ετών ως ανιματέρ – εμψυχωτής. Επίσης, έχει εργαστεί στο Μουσείο Πειραμάτων ως εισηγητής εκπαιδευτικών προγραμμάτων φυσικών επιστημών, καθώς και σε παιδότοπους και κατασκηνώσεις.